Posted on

Last van hoofdpijn? 4 natuurlijke remedies

Kamille, valeriaan, lavendel en pepermunt zijn stuk voor stuk natuurlijke remedies die je kunnen helpen om hoofdpijn te verminderen. Of je nu last hebt van stress, spanning, of gewoon een moment van ontspanning nodig hebt, deze kruiden kunnen je van dienst zijn.

Kamille: De Zachte Kalmeerder

Kamille staat al eeuwenlang bekend om zijn rustgevende eigenschappen en kan heel goed helpen bij het verlichten van hoofdpijn.

Hoe werkt het?
Kamille heeft ontstekingsremmende en ontspannende eigenschappen. Bij een spanningshoofdpijn, die vaak wordt veroorzaakt door stress en gespannen spieren, kan een kopje kamillethee je helpen om te ontspannen. Het ontspant je spieren en kalmeert je geest, waardoor de hoofdpijn langzaam kan wegtrekken.

Valeriaan: De Krachtige Ontspanner

Valeriaanwortel is bijzonder effectief bij het verlichten van hoofdpijn die gepaard gaat met stress of angst.

Hoe werkt het?
Valeriaan werkt als een natuurlijke spierontspanner. Het helpt je lichaam en geest om tot rust te komen, wat kan bijdragen aan het verminderen van hoofdpijn die veroorzaakt wordt door spanning. Daarnaast kan het ook je slaapkwaliteit verbeteren, en goed slapen is natuurlijk essentieel om hoofdpijn te voorkomen. Het is dan ook aan te raden om dit ’s-avonds te drinken aangezien je er behoorlijk slaperig van kan worden.

Valeriaanwortel heeft een vrij sterke smaak. Je kunt het combineren met andere milde kruiden zoals munt of citroenmelisse.

Lavendel: De Geurige Stressverlichter

Lavendel is waarschijnlijk het meest bekend om zijn rustgevende geur, maar het is ook een krachtig kruid als het gaat om het verlichten van hoofdpijn. Lavendel kan ook vooral nuttig zijn bij hoofdpijn die wordt veroorzaakt door stress en angst, dankzij de kalmerende en ontspannende eigenschappen.

Hoe werkt het?
De geur van lavendel is al rustgevend op zichzelf, maar in thee vorm kan het ook helpen om je zenuwen te kalmeren en je spieren te ontspannen. Dit kan bijzonder nuttig zijn als je hoofdpijn hebt door een drukke dag of als je je zorgen maakt over iets.

Pepermunt: De Frisse Verademing

Pepermunt biedt niet alleen een heerlijk verfrissende smaak, maar ook krachtige verlichting bij verschillende soorten hoofdpijn. Of je nu last hebt van een spanningshoofdpijn, migraine, of zelfs een verstopte neus, pepermunt kan je helpen.

Hoe werkt het?
Pepermunt staat bekend om zijn verkoelende en verfrissende eigenschappen. Dit komt door het hoge gehalte aan menthol, een stof die van nature voorkomt in pepermunt. Menthol heeft een ontspannende werking op de spieren en bloedvaten, wat kan helpen om hoofdpijn te verlichten. Daarnaast kan de geur van pepermunt de zenuwen kalmeren en je geest verfrissen, wat vooral nuttig is bij hoofdpijn die veroorzaakt wordt door stress of mentale vermoeidheid.

Pepermunt is vooral effectief bij spanningshoofdpijn en migraine. Bij een spanningshoofdpijn kan de ontspannende werking van menthol helpen om de strakke spieren in je hoofd en nek te kalmeren. Bij migraine kan het drinken van pepermuntthee (of zelfs het inademen van de damp) helpen om misselijkheid te verminderen, wat vaak gepaard gaat met migraineaanvallen.

Hoe haal je het meeste uit bovenstaande?

  1. Laat de kruiden circa 10 minuten trekken
  2. Dek het kopje af tijdens het trekken
  3. Adem de damp in
  4. Drink in een rustige omgeving

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van bovengenoemde kruiden per persoon kunnen verschillen.