Posted on Leave a comment

Goed nieuws / Bekende namen of kwaliteit? / Nieuw onderzoek

Je wilt iets gaan kopen maar het aanbod is overweldigend, je ziet door de bomen het bos niet en kiest dus uiteindelijk voor iets dat je, bewust of onbewust, herkent. Een naam bijvoorbeeld. Ken je dat?

Bekende naam of kwaliteit?
Door vragen van klanten naar bekende namen hebben wij vorige week weer een aantal populaire theesoorten geproefd. Ook deze keer hebben wij weer gekozen voor KWALITEIT boven naamsbekendheid.
We proefden eerst een aantal witte theesoorten, waaronder Lung Ching, en vergeleken ze daarna met de witte theeën die wij al in ons assortiment hebben. Net als in veel eerdere proeverijen bleek ook nu weer dat de ‘bekende namen’ niet konden tippen aan bijvoorbeeld onze China Tian Mu Superior en China Moonlight 1st Grade, theeën waar veel minder mensen van hebben gehoord.

Wij kiezen ervoor om kwaliteit voorrang te geven maar blijven ook zoeken naar interessante uitbreidingen voor ons assortiment. Zo proefden we deze week bijvoorbeeld ook een Darjeeling FTGFOP 2nd flush. Over het algemeen genomen is een thee van de 2e oogst krachtiger en minder subtiel van smaak dan van een 1e oogst. Een thee van de 2e oogst is gewoonlijk ook goedkoper. In dit geval is dat echter niet zo. Een thee als deze hebben wij nog niet in ons assortiment en de kwaliteit is van een dusdanig hoog niveau dat we toch hebben besloten het binnenkort in onze winkel op te nemen.

Goed nieuws!
Over prijzen gesproken. Elk jaar rond deze tijd bepalen wij onze nieuwe prijzen voor het komende jaar gebaseerd op de inkoopprijzen van het moment. Dat is voor ons altijd spannend aangezien we in principe onze prijzen natuurlijk niet willen verhogen. Door het steeds populairder worden van hoge kwaliteit biologische thee en de daardoor stijgende prijzen op de wereldmarkt konden wij er de laatste jaren echter niet onderuit om een groot aantal van onze prijzen te verhogen. Gelukkig hoeft dat dit jaar slechts een heel klein beetje en maar bij 3 van onze circa 100 theesoorten (China Pouchong Wanjia Oolong, Darjeeling Springtime FTGFOP1 first flush en Assam Bherjan TGFOP. Alle andere prijzen blijven ongewijzigd.

Nieuw onderzoek m.b.t. flavonoïden in appelen en groene thee
Appelen en groene thee zijn rijk aan flavonoïden. Van deze plantaardige voedingsstoffen is bekend dat ze ontstekingsremmend werken en een krachtige antioxidantwerking hebben. Volgens een nieuwe publicatie in het blad Nature Communications hebben mensen die voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan flavonoïden minder kans om te overlijden aan kanker of hart- en vaatziekten.
Lees hier meer.

Posted on Leave a comment

Kafun eindelijk binnen

Na lang wachten en extra vertraging door de douane hebben wij vandaag eindelijk de nieuwe oogst Kafun binnen! Deze thee van de Benifuuki struik bevat in de basis het hoogste percentage gemethyleerde EGCG (antioxidant). Daarnaast wordt het verbouwd in de Japanse prefectuur Miyazaki met de meeste blootstelling aan zonneschijn hetgeen het vormen van antioxidanten als catechinen ook nog eens bevorderd.

Van elke oogst gaat er een monster naar een laboratorium in Duitsland waar precies onderzocht wordt welk percentage van welke antioxidanten er aanwezig zijn. Dat wijkt jaarlijks niet heel veel af maar het is goed om het in de gaten te houden. De nieuwe resultaten zijn nog niet binnen maar omdat veel van onze klanten al enkele maanden op deze thee wachten versturen we de Kafun nu nog even met het label van de vorige oogst. Zodra de nieuwe percentages bekend zijn zullen we dit aanpassen op het label en op de website.

Bancha van familie Morimoto
Met dezelfde container als de Kafun is ook de Yanagicha / Miyazaki Bancha van familie Morimoto binnengekomen. Deze thee hebben onze klanten nog langer moeten missen. Deze Bancha onderscheidt zich door zijn bloemige geur en typische sterke Bancha smaak, die toeneemt in kracht bij elke infusie (5 x is geen enkel probleem). De latere infusies doen bijna denken aan Oolong, hoewel deze thee niet gefermenteerd is.

Posted on Leave a comment

Puur genieten van thee

Biologische Thee

Thee wordt steeds populairder. Ondertussen zijn er veel boeken op de markt over dit onderwerp. Veel hiervan bevatten klinkklare onzin. ‘Puur genieten van thee‘ is één van de weinige echt deskundig geschreven boeken die naar het Nederlands vertaald zijn. Dit maakte het voor ons extra leuk om aan de vertaling mee te werken. Hieronder een paar voorbeelden en ideeën uit het boek.

Water
‘Als het kraanwater in jouw woonplaats echter niet goed samengaat met je favoriete theesoorten, dan kun je daar een paar dingen aan doen.’ (BT: Filters of Spa Blauw / Mont Roucous. Zelf gebruiken we filters van Brita maar we horen over erg enthousiaste  ervaringen met Berkey).
Als je eenmaal het juiste water hebt, moet dat koel worden bewaard maar dat hoeft niet in de koelkast. Koud water bevat meer zuurstof waardoor het water en later de thee beter smaakt, net zoals een gekoelde frisdrank altijd verfrissender smaakt dan een lauwe. Omdat door het koken of opnieuw koken van water de hoeveelheid zuurstof vermindert, waardoor de thee vlak smaakt, moet je alleen de hoeveelheid water nemen die nodig is en proberen om voor ieder nieuw zetsel vers koud water te gebruiken.’
Ketel ontkalken
‘Als eventuele kalkaanslag niet met de hand kan worden verwijderd zijn citroen- of limoensap of azijn effectieve natuurlijke ontkalkers. Bedek alleen het stuk dat je wilt ontkalkten met het sap of de azijn en laat dit meer dan een uur weken. Voeg dan water toe en breng het aan de kook. Giet al het hete water uit de ketel en spoel hem meerdere keren goed met koud water. Breng dan nogmaals water aan de kook en daarna is je ketel weer klaar voor gebruik.’

 

Zout in je thee
‘ Lu Yu, de auteur van het eerste boek over thee geschreven in de Tang-dynastie (618-907) beschrijft dat thee beschikbaar is in vele vormen – los, in poedervorm of in de vorm van cakes. Hij was vernietigend over het toevoegen van ingrediënten behalve een beetje zout ‘ (BT: Zout is een smaakversterker).

Gyokuru op ijs
‘Hij kan in feite soms meer lijken op een culinaire delicatesse dan een drank als hij lauwwarm wordt geserveerd in hele kleine kopjes…. Omdat het een thee is waarvan druppelsgewijs moet worden genoten, is een moderne manier om een ijsblokje op een bedje van Gyokurote zetten in een hohin of andere kleine pot en de thee slokje voor slokje te drinken terwijl het ijs langzaam smelt.’
Koude verveine
Voor 6 glazen:
4 g citroenverbenablaadjes
1 l waterDoe de citroenverbenablaadjesin een kan. Blancheer ze even met heet water. Giet dan al het water af, laat de blaadjes in de kan zitten en giet het water erbij.
Zet de kan in de koelkast en laat de thee een hele nacht of ongeveer 8 uur trekken. Zeef hem en serveer.
Probeer voor een andere citroenachtige kruidenthee eens citroengras.’Direct bestellen of meer informatie m.b.t. de inhoud van het boek: https://www.biologischethee.nl/product/puur-genieten-van-thee-boek/.

Posted on Leave a comment

Nieuwe website BioThee

De nieuwe website van BioThee staat online. Alle klantengegevens zijn overgezet. Met het e-mailadres waar we deze mail naartoe hebben gestuurd kun je via https://www.biologischethee.nl/my-account/lost-password/ opnieuw je wachtwoord instellen.

De per 1 januari verhoogde btw hebben wij tot nu toe voor onze rekening genomen. In de nieuwe webwinkel is deze wel verwerkt in de prijzen. De prijzen zijn nu echter ook afgerond op hele of halve Euro’s waardoor sommige prijzen wel een klein beetje hoger zijn maar anderen niet of zelfs wat lager.

Verfrissende ideeën

Hoewel men in landen als India bij de temperaturen die we nu in Nederland en België hebben gewoon warme thee blijft drinken om af te koelen pakken wij hier toch graag iets kouds.

Koud gezette thee uit de koelkast is natuurlijk een optie. Van de bergtheemelanges van Katarina & Kostas maak je heerlijk verkoelende drankjes! Hieronder nog een aantal verfrissende ideeën met matcha (en voor later op de avond een beetje alcohol):

Japan Sencha met vodka en limoen

Ingrediënten:

2 theelepel Japan Sencha (laten trekken in koud water)
3/4 glas water
2 eetlepels gin of vodka (of naar smaak)
1 schijfje limoen

  1. Laat de thee een half uurtje trekken in koud water.
  2. Mix met e gin of vodka en voeg een schijfje limoen toe.

Matcha & Banaan Shake

Ingrediënten:

1 theelepel matcha
1 glas melk
1 banaan
Honing

  1. Mix de Ingrediënten in een blender.
  2. Voeg eventueel ijsklontjes toe.

Salty Dog Matcha

Ingrediënten:

Sap van een halve grapefruit

2 eetlepels vodka (of naar smaak)
1/3 theelepel zout
3-4 ijsklontjes
1/2 theelepel matcha

  1. Pers de halve grapefruit.
  2. Maak de rand van het glas vochtig met de  wat sap en dip de rand in het zout.
  3. Mix vodka, grapefruitsap en matcha in een shaker of met een mixer.
  4. Giet over de ijsklontjes in het glas en serveer meteen.

Matcha Float

Ingrediënten:

2 theelepels matcha
1/2 kopje heet water
5-6 ijsklontjes
1/2 kopje koude melk
1 bolletje vanille ijs
Honing of andere zoutstof naar smaak

  1. Mix de matcha en het hete water goed in een hoog glas.
  2. Voeg de ijsklontjes toe en giet daar langzaam de melk overheen.
  3. Voeg het bolletje vanille ijs toe en eventueel honing of een ander zoetje naar wens.
  4. Serveer met een lange lepel.